2014 m. spalio 28 d., antradienis



Kaip Mes Pačios ruošėmės VU KHF jubiliejui

Pastarąjį mėnesį filologų klubo „Aš Pats“ nares galėjote rasti lakstančias po fakultetą su šūsnimis lapų rankose, sunerimusiais veidais, vis kažko ieškančias. Iš vienos katedros į kitą bėgiojančių lietuvių filologių dažniausiai užduodamas klausimas buvo – „Kuris dėstytojas ilgiausiai dirba fakultete?“ Antras pagal dažnumą – „Ar žinote kad neseniai fakultete įsikūrė filologų klubas „Aš Pats?“ (turime kuo džiaugtis – visi mus jau žino!) Telefonų skambučiai, susitikimai su žymiausiais ir ilgiausiai VU KHF dirbusiais fakulteto nariais, fotosesijos, ilgi pasisėdėjimai prie kavos puodelio aptariant kaip, kada, kur ir ką geriau padaryti. Visa tai – pasiruošimas VU KHF 50-mečio jubiliejui.

Asmeninė straipsnio autorės Gabrielės Navikaitės nuotrauka.


Vos tik filologų klubas „Aš Pats“ gavo užduotį paruošti stendą fakulteto jubiliejui (jį galite pamatyti prie Lietuvių filologijos katedros), iš karto kibo į darbus. Pirmoji filologėms kilusi idėja – kuo daugiau sužinoti apie fakultetą iš čia ilgiausiai dirbančių dėstytojų. Kas geriausiai gali papasakoti apie universiteto „užkulisius“, jei ne žmonės, kurie čia praleido tiek daug metų? Na ir prasidėjo skambučiai, susitikimai, pokalbiai. Kokių tik istorijų filologės neišgirdo. Apie studentes, klastojusias įskaitų knygeles (tais laikais tai buvo toks dokumentas, rodantis studentų pažymius), kad tėvai nesužinotų, jog jos nebestudijuoja fakultete. Apie Kauno kriminalinio pasaulio atstovus, draugiškai apsilankiusius pas fakulteto dėstytojus su prašymais vienai ar kitai studentei parašyti gerą pažymį už egzaminą. Apie studentus, laksčiusius fakultete su pižamomis ir gąsdinusius budėtojus, apie studentus, mokiusius pačius dėstytojus gyvenimo išminties. Ko tik nebuvo fakultete per šiuos penkiasdešimt metų. Kaip ir kiekvienoje šeimoje, taip ir fakulteto bendruomenėje buvo visko – ir gero, ir blogo. Bet kaip kiekviena šeima – fakultetas visada išliko vieningas. Kiek kartų per pusę amžiaus VU KHF reikėjo kovoti dėl vietos po saule, atsilaikyti prieš visokius prijungimus, atjungimus, naikinimus. Bet tiek studentai, tiek dėstytojai kiekvieną kartą suvienydavo savo jėgas vardan bendro tikslo – išsaugoti savo fakultetą, kuris visiems čia studijuojantiems ir dirbantiems yra tapęs antraisiais namais. 

Karolio Naviko nuotrauka.

Namai. Fakultetas – tai mūsų namai. Štai kokia idėja kilo „Aš Pats“ filologėms, prisiklausius visų istorijų. O kaip kiekvienas mūsų jaučiamės namuose? Jaukiai, patogiai, laisvai. Namuose galime mokytis, mąstyti, sportuoti, miegoti, atsipalaiduoti, būti su šeima, draugais, skaityti, gerti arbatą... Netgi pasislėpti nuo viso likusio pasaulio. Taigi nusprendėme paklausti mūsų fakulteto studentų, kokiose universiteto vietose geriausia ruoštis kolokviumui, rašyti rašto darbus, gerti kavą su draugais, užsiiminėti joga (sveikame kūne – sveika siela), netgi kur išsimiegoti ar pasislėpti nuo dėstytojų. Studentai noriai atsakinėjo į filologių parengtus anketų klausimus, o išsiaiškinus, kurios vietos šiems visiems užsiėmimams yra tinkamiausios, buvo imtasi kitos šio sumanymo dalies – studentų fotosesijos. Kaipgi geriau visiems parodyti koks jaukus ir funkcionalus yra mūsų VU KHF, jei ne įamžinus jo patogias, modernias ir kartu seną jo istoriją menančias erdves? Fotosesijoje įsiamžino tiek „Aš Pats“ narės, tiek kiti įvairių specialybių ir kursų studentai. Tą popietę fakultete girdėjosi rimtos diskusijos, kaip geriau nufotografuoti vieną ar kitą kadrą, kur geresnis apšvietimas ar kuri veido pusė gražesnė. Netrūko ir juoko, triukšmo ir netgi techninių kliūčių – pasirodo, šešiems žmonėms sutilpti į vieną tualeto kabiną nėra taip lengva... Kam to reikėjo? Atsakymą galite rasti jau minėtame stende. 

Filologų klubo „Aš Pats“ nuotrauka.

Sunku išvardyti visus darbus, nuveiktus per šį pasiruošimo laikotarpį. Sunku aprašyti ir visus linksmus nutikimus, nuotykius ar nesusipratimus. Leisime darbams kalbėti patiems už save. Tačiau privalome padėkoti žmonėms, padėjusiems klubo narėms ruoštis fakulteto jubiliejui. Už papasakotas istorijas dėkojame lekt. Valerijai Juodzevičienei, prof. Stasiui Girdzijauskui, doc. dr. Aistei Urbonienei, doc. dr. Gailutei Gipienei ir Arvydui Dambrauskui. Taip pat dėkojame fotografijos studentui Karoliui Navikui už puikiai pavykusias fotografijas ir studentams, įsiamžinusiems nuotraukose. Ir, žinoma, dėkojame visoms fakulteto katedroms už bendradarbiavimą. 

Nuveikta daug darbų. O dabar laukia nauji – filologų klubas „Aš Pats“ niekada netinginiauja. Kviečiame ne tik apžiūrėti parengtą stendą, bet ir skaityti mūsų tinklaraštį bei sekti naujienas Facebook paskyroje. Filologės kelia kavos puodelį į VU KHF sveikatą, linki jam ilgų ilgų gyvavimo metų ir tikisi nuveikti dar daug darbų fakulteto labui.

Gabrielė Navikaitė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Komentuodami laikykitės pagarbos ir gramatikos principų